5 Hyötyä
videokuvasta yritykselle

1. Video kertoo tarinaa

Vanha sanonta kuuluu ”yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa”.  Videolla kuvia on tavallisesti 25 sekunnissa. Joku voisi siis olettaa, että yksi sekunti videota kertoo enemmän kuin 25 000 sanaa. En tiedä kuinka tarkasti yksi yhteen tämä sanonta lopulta kääntyy liikkuvaan kuvaan.

Voidaan kuitenkin sanoa, että videon avulla voidaan välittää enemmän tietoa katsojalle kuin kuvalla. Yhden videon aikana voidaan esimerkiksi kuvata kohteena oleva tuote useasta eri kuvakulmasta ja antaa täten katsojalle selkeämpi kuva kohteen mittasuhteista.

Liikkuvan kuvan avulla asiakkaille voi näyttää osaamistaan. Videot aiemmista onnistumisia viestivät luotettavasta tekijästä.

 Portfoliomallinen arkisto tehdyistä töistä kertoo kokonaisuutena omaa tarinaansa yrityksen kasvusta ja kehityksestä. Videot voivat olla myös henkilökeskeisempiä ja kertoa esimerkiksi tyytyväisen työntekijän omakokemuksia luoden asiakkaalle lämpimän ja ihmisläheisen kuvan yrityksestä.

2. Maailma uudesta perspektiivistä

Ihmisen havainnointi kyky on rajallinen. Ihminen ei ehdi rekisteröidä ja tulkita näkemäänsä, jos se tapahtuu ”silmänräpäyksessä”. Sitä kuinka nopeita tapahtumia ihminen kykenee havaitsemaan, on vaikea sanoa, johtuen jo pelkästään siitä, että ihmisten välillä on yksilöllisiä eroja. Havainnointinopeus ei myöskään ole yksilöllisellä tasolla katsottunakaan vakio, vaan se vaihtelee jatkuvasti erinäisten tekijöiden kuten esimerkiksi vireystilan mukaan.

Videon nopeutta muuttamalla voidaan tarkastella sellaisiakin tapahtumia, joita ihmissilmä ei tavallisesti havaitsisi. Hidastuskuvaa käyttämällä voidaan havainnollistaa jotain niin nopeaa liikettä, että ihmisen havainnointikyky ei riittäisi näkemään tapahtumia reaaliajassa. Toisaalta sama toimii myös toisinpäin:
Pitkäkestoisen projektin koko elinkaaren voi mahduttaa kokonaisuudessaan lyhytkestoiseenkin videoon nopeuttamalla toistonopeutta tai leikkaamalla.

Kuten perinteisessä valokuvauksessa, myös videokuvauksessa objektiiveilla voi vaikuttaa siihen miten kuvattava kohde meille näyttäytyy. Esimerkiksi erittäin pieniä tai kaukana olevia kohteita voi oikeanlaisilla objektiiveilla kuvata lähempää.

Dronella otetulla ilmakuvalla voi saada suurenkin kohteen mahtumaan kerralla kuvaan. Sen lisäksi että ilmakuva on usein erittäin tyylikkään näköistä, ilmakuvan avulla kohteen pääsee näkemään sellaisesta perspektiivistä, josta meillä lentokyvyttömänä lajina ei ilman apuja ole mahdollisuutta maailmaa tarkastella.

3. Sosiaalisen median voima

Tänä päivänä ihmisten keskittymiskyky tuntuu olevan lyhyempi kuin ennen. Iso syy siihen on varmaankin sosiaalisen median selaamisen tuoma nopeiden dopamiiniryöppyjen virta. Jos sivusto tai postaus ei heti herätä mielenkiintoa, niin moni somen käyttäjä klikkaa itsensä nopeasti toisaalle.

Upea video herättää katsojan huomion. Katsoja saattaa uppoutua videoon ja täten vierailuaika sivustolla kasvaa aivan huomaamattaan.
Somen avulla voi nostaa tuotteensa tai palvelunsa näkyvyyttä. Katsojat voivat myös jakaa näkemiään videoita toisilleen somessa, mikä tuo yritykselle orgaanista mainontaa. Useiden somealustojen algoritmit myös suosivat videosisältöä tekstimuotoisten julkaisuiden ylitse.

4. Videolla voi erottua tyylillä

Ei ole olemassa vain yhdenlaista videota. Liikkuvan kuvan tekemiseen on yhtä monta eri tapaa kuin on tekijöitäkin. Kuvaamiseen käytetty kalusto vaikuttaa lopputulokseen, eri kameroilla ja objektiiveilla saa aikaan erinäköistä kuvaa. Kameran takana seisova kuvaaja voi myös vaikuttaa työnjälkeen, sekä hyvässä että siinä pahassakin.

Videon lopulliseen ilmeeseen vaikuttaa viimekädessä jälkikäsittely. Erilaisia tunnelmia voi hakea esimerkiksi muuttamalla videon värimäärittelyä kylmemmäksi tai lämpimämmäksi.

Rytmiä, jolla edetään kohtauksesta toiseen, voidaan muuttaa tilanteeseen sopivaksi. Nopeat usein vaihtuvat leikkaukset viestivät katsojalle suurta energiaa ja vauhdikkuutta, kun taas hitaammilla leikkauksilla puolestaan luodaan rauhallinen ja vakaa tunnelma.

5. Video on monipuolinen viestintämuoto

Videon merkittävä etu kerronnan muotona on sen monipuolisuus. Videossa yhdistyy liikkuvakuva sekä ääni. Näiden lisäksi videoon voi halutessaan lisätä tekstiäkin. Tämä antaa kolme eri keinoa viestinvälittämiseen, ja vieläpä samanaikaisesti.

Yleensä kuvalla on tärkein rooli. Sen tulisi olla mahdollisimman hyvälaatuista ja välittää videon viesti selkeästi katsojalle. Ääniraitoja voi olla useampikin päällekkäin, jotka ovat usein puhetta tai taustamusiikkia. Taustamusiikki on hyvä valita sellaiseksi, että se istuu rytmiltään ja tunnelmaltaan kuvan kanssa yhteen. Tekstiä on varsinkin somevideoissa nykyisin enemmän kuin aiemmin, koska videoita katsotaan yhä useammin myös ilman ääniä. Tällöin teksti toimii puheraidan korvaajana. Tekstin tulisi olla selkeälukuista ja pysyä näkyvillä riittävän pitkään, jotta katsoja ehtii lukea kaiken.

Yhdistelemällä kuvaa, ääntä ja tekstiä saadaan parhaimmillaan aikaan tyylikäs ja mukaansatempaava lopputulos.